Author Topic: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights  (Read 1178 times)

Offline Bwinter

  • Sr. Member
  • ****
  • Join Date: Jul 2016
  • Location:
  • Posts: 436
  • Kudos: 10
    • First Show 2016
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #15 on: January 19, 2019, 08:07:19 PM »
You have five columns (of 20 lights)?

But youre just simply trying to get a single strand working.  Just model a single strand, then drop an effect on that strand.  Then export that fseq to FPP and play that

Offline TikiBird

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2019
  • Location: Austin, Texas
  • Posts: 15
  • Kudos: 0
    • TikiBird Land
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #16 on: January 19, 2019, 08:23:03 PM »
You're right; I want to see a sequence of any kind working. So, I set up a model with 1 string, 100 nodes and dropped a sequence on that.

Same issue.

Not sure what I'm doing wrong. I thought this would be the simple part  :)

Offline Bwinter

  • Sr. Member
  • ****
  • Join Date: Jul 2016
  • Location:
  • Posts: 436
  • Kudos: 10
    • First Show 2016
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #17 on: January 19, 2019, 08:25:37 PM »
Whats it doing?  Whats it supposed to do?

You know that Display Testing is working, so the FPP, connections and strand is fine.

You just need to set up your model properly in xLights.

Whats your start number set to in FPP?  Does that match what you set in xLights?

Offline Bwinter

  • Sr. Member
  • ****
  • Join Date: Jul 2016
  • Location:
  • Posts: 436
  • Kudos: 10
    • First Show 2016
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #18 on: January 19, 2019, 08:26:44 PM »
Theres nothing about this hobby thats simple.  Every step is a learning step with lots of trial, error and having the ability to trouble-shoot.

Offline TikiBird

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2019
  • Location: Austin, Texas
  • Posts: 15
  • Kudos: 0
    • TikiBird Land
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #19 on: January 19, 2019, 08:40:24 PM »
Here's the FPP output setup, layout, and sequence.
FPP output is defined on port 1, 100 pixels. It reports that there are 300 total channels.Xlights layout has 1 string, 20 notes/String, 1 Light/Node. Controller Connection is set to Port 1, Protocol WS2811Sequence is 5 sec Red, 5 sec Green, 5 sec Blue, 5 sec White, 5 sec Off.

Thanks for all the hints and help. I really appreciate it!

Offline Bwinter

  • Sr. Member
  • ****
  • Join Date: Jul 2016
  • Location:
  • Posts: 436
  • Kudos: 10
    • First Show 2016
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #20 on: January 19, 2019, 09:11:10 PM »
Im not really seeing anything wrong, other than FPP settings changed and needs to restart.

Offline Bwinter

  • Sr. Member
  • ****
  • Join Date: Jul 2016
  • Location:
  • Posts: 436
  • Kudos: 10
    • First Show 2016
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #21 on: January 19, 2019, 09:14:23 PM »
Maybe put 100 pixels on port 2, just in case youre actually using GPIO 19 instead of 18.

Display Testing is still working in FPP?  Youre not also trying to connect/control from xLights, at the same time?

Offline CaptainMurdoch

  • Administrator
  • *****
  • Join Date: Sep 2013
  • Location: Washington
  • Posts: 9,856
  • Kudos: 214
Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #22 on: January 19, 2019, 09:53:45 PM »
Tap tap tap

Is this thing on????  :)

Did you check to make sure that xLights isnt sending E1.31 data to the Pi still?
-
Chris

Offline TikiBird

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2019
  • Location: Austin, Texas
  • Posts: 15
  • Kudos: 0
    • TikiBird Land
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #23 on: January 20, 2019, 07:00:48 AM »
thanks for all the suggestions!
I don't have XLights running at all. It was never sending data to the PI; it doesn't know it's address. I've restarted FPP multiple times with the same result.

It's really strange that FPP Channel Testing shows all of the pixels cycling correctly. I can even back down on the "End Channel" to 30 and see only the first 10 LEDs cycling. So, I believe FPP is set up correctly. It just seems that the sequence file is not set up right.
I'll tear the config down and and start from scratch including re-installation of xlights and FPP. Maybe there's a step somewhere I'm still missing.
I won't give up if y'all won't  :)

Offline CaptainMurdoch

  • Administrator
  • *****
  • Join Date: Sep 2013
  • Location: Washington
  • Posts: 9,856
  • Kudos: 214
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #24 on: January 20, 2019, 08:24:53 AM »
Can you grab a screenshot of the xLights network output page showing the ws2811 output configured.

Offline TikiBird

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2019
  • Location: Austin, Texas
  • Posts: 15
  • Kudos: 0
    • TikiBird Land
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #25 on: January 21, 2019, 03:15:28 AM »

.
« Last Edit: January 21, 2019, 03:22:24 AM by TikiBird »

Offline TikiBird

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2019
  • Location: Austin, Texas
  • Posts: 15
  • Kudos: 0
    • TikiBird Land
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #26 on: January 21, 2019, 03:23:05 AM »
Sorry. Misunderstood the question. I didn't make any changes on the network page. I left it all as default.
« Last Edit: January 21, 2019, 03:37:04 AM by TikiBird »

Offline Poporacer

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Dec 2017
  • Location: Meridian Idaho
  • Posts: 644
  • Kudos: 9
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #27 on: January 21, 2019, 09:29:28 AM »
A couple things,
you say that you have restarted FPPD several times, but all of your screenshots have a red banner stating that a restart needs to be done. Also, re-render your sequence and then copy the fseq to your Pi. Maybe your fseq was not properly rendered before?
If to err is human, I am more human than most people.

Offline TikiBird

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2019
  • Location: Austin, Texas
  • Posts: 15
  • Kudos: 0
    • TikiBird Land
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #28 on: January 21, 2019, 05:07:12 PM »
Ok. I re-installed FPP on the PI and I didn't connect my usb sound card. I'm getting sequences now. When I plug the usb sound card in and reboot, AND associate an MP3 with the sequence, it won't play again. Even the sequence test won't work.
So, there's some kind of interference with that USB unit. Still investigating... If I get the piHAT, can I use the R-PI's 3.5mm audio output. If not, what should I be using?
...getting closer...

Offline Bwinter

  • Sr. Member
  • ****
  • Join Date: Jul 2016
  • Location:
  • Posts: 436
  • Kudos: 10
    • First Show 2016
Re: Noob trying to use FPP RPIWS281X Output only with Xlights
« Reply #29 on: January 21, 2019, 05:12:30 PM »
PiHats dont work with the 3.5 mm audio

 

Back to top