News:

LATEST RELEASE:  FPP 6.3 - Download from here - https://github.com/FalconChristmas/fpp/releases/tag/6.3

+-+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

+-Site Stats

Members
Total Members: 15650
Latest: Androom
New This Month: 54
New This Week: 1
New Today: 0
Stats
Total Posts: 128366
Total Topics: 15784
Most Online Today: 59
Most Online Ever: 7634
(January 21, 2020, 02:14:03 AM)
Users Online
Members: 0
Guests: 39
Total: 39

How to tell if a pixel is going bad?

Started by akakfreeman, November 30, 2022, 02:00:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

akakfreeman

I saw something on one of my strings last night that has never happened in 4 years! I have a strip of WS2811 with 40 nodes, 3 pixels per node (bad choice, but I didn't know what I didn't know at the time). At the end of that string I have an extension to some candy cane props with a booster between the first string and candy canes. 

I ran the show for an hour + and all was well. Sunday and Monday these same lights worked well from 5:30 to 11pm. Then I noticed that the candy canes were not working well. Just a few lights were coming on and I noticed that the first string of 40 nodes (the led strips) looked to have power injection issues. The top of the string was white, but as you got to the end it was turning yellow. The Red, Green and Blue looked reasonably okay. I'm only running lights @ 20%.

I turned the show off. Waited a while and turned it back on and all was well again.

I'm wondering if someone of the pixels in the led strip might be starting to fail as they get warm or something? Does that happen? Yesterday was also very warm (hit 78 degrees). Today I did a test and all is well, but it's only 48 degrees (Texas 30-40 degree swings in temperature). I'm leaving them on for a while to see if it starts to degrade again.

I've wondered if I should inject more power, but since it works fine at times I'm not sure that is the cause of the problem. Any ideas?

JonD

#1
5v lights, 12 lights, how many lights are on the string, how long are the extension cables between the controller and lights?

White to yellow, could certainly be power issues.  40 nodes is not very many lights.  20% power is low, you might try bumping up the power to 30-40% or more to see if it makes a difference.

Typically bad pixels are obvious.  All the lights work to a certain point, then something bad happens.  They display the wrong color(s), don't turn on.

rayster

I do a voltage test at the end og every group of lights. I took a connector and put banana plugs on the wire end so I can just plug the connector at the end of the string an plug the banana plugs into my volt meter. Using 12 volt string I will test at the end of each string if it is under 11.5 volts I add power.
Ray
Using K8-B, Rpi 3b w/PiHat, Rpi 3b+ w/ PiHat, K4-PB

akakfreeman

Thanks for the ideas. The show has been running fine since this one-time anomaly. I like the idea of making a connector with banana plugs to make it easy to check the voltage (12v).

Support FPP

+- Recent Topics

No network by Steve_63
Today at 08:17:21 PM

F48V4-NS Pixel Controller using all 12 Differential SmartReceiver ports by BirdingPix
Today at 02:26:30 PM

F48v4NS - Pi or No Pi? by rjhodgefamily
Today at 09:25:20 AM

Trying to configure LOR CF50D Floods on FPP Pi Player with PiCap by JonD
Today at 07:01:41 AM

Script/Plug-In Trigger on Data by darylc
January 30, 2023, 11:31:16 PM

Attempting to move to FPP 6.3 from 4.4 - Assigned IP is in different subnet. by Poporacer
January 30, 2023, 05:06:59 PM

Camera input for WS2811's by dkulp
January 30, 2023, 04:02:55 PM

F16v3 Won't boot or power on by rjhodgefamily
January 30, 2023, 02:22:05 PM

Set Time/Date by Rick
January 29, 2023, 10:09:08 PM

help getting started, next step? by Poporacer
January 28, 2023, 05:10:18 PM

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod